Νέα και Δελτία Τύπου

03/11/2010

Διημερίδα της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία

Εμπειρίες και, κυρίως, προβληματισμούς πάνω σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία αντάλλαξαν όσοι συμμετείχαν στην ειδική διημερίδα ευαισθητοποίησης για το θέμα αυτό, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Δρεπάνου της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Η διημερίδα, πρωτοβουλία της εταιρείας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, απευθυνόταν σε εργολάβους και εργολήπτες της ευρύτερης περιοχής.

Όπως τόνισε εισαγωγικά ο κ. Μιχάλης Μπαρμπούτης, Διευθυντής Υγείας - Ασφάλειας Εργασίας (ΥΑΕ) Τομέα Ελλάδος της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, κύριος στόχος της διημερίδας είναι η δυναμική και συνεχής προσπάθεια προαγωγής και εξέλιξης θεμάτων υγείας και ασφάλειας, με την εφαρμογή θεσπισμένων κανόνων και ενδεδειγμένων πρακτικών.

Η διημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Διευθυντή Εργοστασίου Δρεπάνου, κ. Θωμά Γλαβά.

«Διερεύνηση ατυχημάτων και παρ’ ολίγον ατυχημάτων. Τι πετυχαίνουμε και τι κερδίζουμε» ήταν η εισήγηση του κ. Ι. Κοκκινόπουλου, Τεχνικού Ασφαλείας του Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ελευσίνας, ο οποίος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ερευνάται όχι ποιος φταίει αλλά τι φταίει, ώστε να προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα και διδάγματα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΚΕΠΕΚ Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κ. Νικόλαος Σαραφόπουλος μίλησε με θέμα «Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια – Μια ολιστική προσέγγιση», αναλύοντας όλες τις συνιστώσες, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα με πολλές διαστάσεις και προαπαιτούμενα που πρέπει να διασφαλίζονται για να υπάρχει αποτελεσματική μετεξέλιξη.

Ο κ. Λ. Αλεφραγκής, Συντονιστής ΥΑΕ Λατομείων, μίλησε με θέμα «Ασφάλεια στα μηχανήματα έργου» κωδικοποιώντας οδηγίες, είτε με βάση τη νομοθεσία, είτε με βάση την πρακτική εμπειρία, ιδίως για τους χρήστες φορτωτών και ανυψωτικών μηχανημάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε εργασία.

Στο «Κόστος του Ατυχήματος» αναφέρθηκε ο κ. Θ. Μπαλτάς, Τεχνικός Ασφαλείας του Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Δρεπάνου, επισημαίνοντας ότι αυτό επηρεάζει πολλαπλά κάθε εταιρεία, τη φήμη και τη σχέση της με όλους, καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος του ενεργητικού της.

Από την πλευρά του ο κ. Μ. Αυγερινός, Τεχνικός Ασφαλείας της Vinci αναφέρθηκε στο «Ρόλο του Τεχνικού Ασφαλείας στα τεχνικά έργα» και τη σημασία του ως ενδιάμεσου μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, περιγράφοντας τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του, καθώς και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιεί με βάση τη νομοθεσία αλλά και την πρακτική.

Ο κ. Θ. Μπαλτάς, ανέλυσε και το θέμα «Μέσα ατομικής προστασίας», περιγράφοντας τη σημασία της χρήσης του εξοπλισμού κάθε εργαζόμενου, ως τελευταίας όμως βαθμίδας και ασπίδας πρόληψης. Στη συνέχεια μίλησε για τις εργασίες υψηλού κινδύνου, όπως είναι αυτές που διεξάγονται σε μεγάλο ύψος ή κοντά σε καύσιμα και επικίνδυνα αέρια, σε κλειστούς χώρους, καθώς και για ό,τι έχει σχέση με τη οδική ασφάλεια.

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση, σύμφωνα με μελέτες και στατιστικές, για την υψηλή επικινδυνότητα χρήσης κινητού τηλεφώνου σε ώρα οδήγησης, που εξελίσσεται στην κυριότερη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Τις εισηγήσεις έκλεισε ο κ. Μ. Μπαρμπούτης αναφερόμενος στο «Έργο εγκατάστασης 2ης γραμμής παραγωγής στο Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ του Beni Suef, στην Αίγυπτο».

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή συζήτησης και απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Επιστροφή
Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies