Ιστορική Διαδρομή

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ

Το 1902 βάλαμε τα πρώτα μας θεμέλια και, από τότε, κτίζουμε μία σταθερή πορεία ανάπτυξης. Με σεβασμό στους εργαζόμενους, στην κοινωνία, στο περιβάλλον και με προσήλωση στο έργο μας, στις αρχές μας και στο όραμά μας, γράφουμε μία ελληνική ιστορία με παγκόσμια παρουσία.

 

1902

Ιδρύεται ο ΤΙΤΑΝ και ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίου του στην Ελευσίνα, που είναι και η πρώτη ελληνική μονάδα παραγωγής τσιμέντου.

1911

Η επιχείρηση μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ».

1912

Η Εταιρία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

1922

Οι εργαζόμενοι του ΤΙΤΑΝ ασφαλίζονται για εργατικά ατυχήματα, μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής απόφαση.

1924

Ηλεκτροδοτείται το εργοστάσιο Ελευσίνας, με ιδιοπαραγωγή ρεύματος.

1933

Ο ΤΙΤΑΝ προβαίνει στις πρώτες εξαγωγές τσιμέντου, με προορισμό τη Βραζιλία.

1934

Δύο δεκαετίες πριν από τη νομοθέτησή του, καθιερώνεται το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, το 1938 καθιερώνεται το δώρο Πάσχα.

1937

Ανακαινίζεται το εργοστάσιο Ελευσίνας και εγκαθίστανται νέοι περιστροφικοί κλίβανοι.

1939

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εξαγωγές της Εταιρίας αναστέλλονται, με αποτέλεσμα να αναχαιτιστεί η διεθνής επέκτασή της. Παράλληλα, όμως, εδραιώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Η εξαγωγική δραστηριότητα του Τιτάνα επανέρχεται στα τέλη της δεκαετίας του '40 δίνοντας νέα ώθηση στην παραγωγή του εργοστασίου Ελευσίνας. Το 1957 οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 52% των πωλήσεων του Τιτάνα και το 50%, περίπου, των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τσιμέντου.

1951

Ξεκινά η παραγωγή και διάθεση λευκού τσιμέντου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.

1960

Δημιουργείται θέση Ιατρού Εργασίας στο εργοστάσιο της Ελευσίνας και προγραμματίζονται περιοδικές εξετάσεις για το προσωπικό.

1960

Παράλληλα με την ανάπτυξή του, ο ΤΙΤΑΝ λαμβάνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και εγκαθιστά τα πρώτα, στην Ελλάδα, φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτροστατικά φίλτρα.

1962

Εγκαινιάζεται η δεύτερη μονάδα παραγωγής τσιμέντου της Εταιρίας, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

1964

Εισάγεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός της Κοινωνικής Λειτουργού σε όλα τα εργοστάσια.

1967

Δημιουργείται η Τράπεζα Αίματος του Τιτάνα, με εθελοντική αιμοδοσία των εργαζομένων.

1968

Ξεκινά η παραγωγή στην τρίτη μονάδα παραγωγής τσιμέντου της Εταιρίας, στο Δρέπανο Αχαΐας. To 1971 προστίθεται νέα μονάδα στο εργοστάσιο, επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό της παραγωγής.

1976

Τίθεται σε λειτουργία η τέταρτη μονάδα παραγωγής τσιμέντου, στο Καμάρι Βοιωτίας.

1976

Ο ΤΙΤΑΝ δημιουργεί πρώτος, 10 χρόνια πριν από τη δημιουργία του σχετικού νομικού πλαισίου, τον θεσμό των Επιτροπών Εργαζομένων για Μέτρα Πρόληψης Ατυχημάτων στα εργοστάσιά του. Ταυτόχρονα, θεσπίζει Έπαθλα Ασφαλούς Εργασίας στο προσωπικό για εργασία χωρίς ατύχημα.

1978

Ιδρύεται η «ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε.», με αντικείμενο την παραγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία έτοιμου σκυροδέματος.

1979

Ξεκινά μια περίοδος επέκτασης του Ομίλου, ο οποίος διαθέτει σήμερα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 10 χώρες. Πιο πρόσφατη, η απόκτηση συμμετοχής στη βραζιλιάνικη τσιμεντοβιομηχανία Companhia Industrial de Cimento Apodi (2016).

Δείτε περισσότερα για τη Διεθνή Παρουσία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ εδώ

1985

Πραγματοποιούνται, για πρώτη φορά, εξαγωγές στις ΗΠΑ.

1991

Δίνεται έμφαση στην καθετοποίηση δραστηριοτήτων, με επενδύσεις σε λατομεία αδρανών υλικών και μονάδες σκυροδέματος

1997

Παράγονται τα έτοιμα ξηρά κονιάματα «INTERMIX», στην Ελλάδα.

2000

Ο ΤΙΤΑΝ γίνεται ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρήσεων για την Κοινωνική Συνοχή, που αργότερα μετονομάστηκε CSR Hellas.

 

Το 2005, η Εταιρία γίνεται μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR Europe).

2002

100 Χρόνια ΤΙΤΑΝ. Η επέτειος εορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με θέμα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

2002

Ο ΤΙΤΑΝ είναι η πρώτη ελληνική Εταιρία που υπογράφει το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UNGC), ενώ το 2017 ανανέωσε τη δέσμευσή του σε αυτό.

2003

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ αποτελεί βασικό μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Κλάδο Τσιμέντου (CSI) του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD) από το 2003. Το 2008, ο ΤΙΤΑΝ γίνεται ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SEV BCSD).

2003

Τίθεται σε λειτουργία η νέα, υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής, στο εργοστάσιο στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

2012

Η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ γιορτάζει τα 100 χρόνια από την εισαγωγή της μετοχής της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

2014

Υπογράφεται από τον Τιτάνα η Χάρτα για μια Βιώσιμη Ελλάδα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα «Sustainable Greece 2020».

2015

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπογράφει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία (European Pact for Youth), τις αρχές του οποίου υιοθέτησε, επισφραγίζοντας τις δράσεις που πραγματοποιεί για τους νέους.

2018

Ο TITAN γίνεται μέλος της νεοσύστατης Παγκόσμιας Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA).

2019

Η TITAN Cement International καθίσταται η μητρική εταιρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ έπειτα από την επιτυχή έκβαση της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής που υπεβλήθη στους μετόχους της Α.Ε. Τσιμέντων TΙΤΑΝ, πρώην μητρικής εταιρίας του Ομίλου που εδρεύει στην Ελλάδα. Η TITAN Cement International S.A είναι εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών, στο Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εισαγωγή στο Euronext αποτελεί έναν ακόμα σταθμό σε έναν αιώνα διεθνούς ανάπτυξης για τον Τιτάνα.

2021

Εκδίδεται η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 του Επιχειρηματικού Τομέα Ελλάδας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την Ιστορική Διαδρομή σε αρχείο pdf.

Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies