25/07/2007
Σαράντης Καραβούζης «ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ»
Μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»
Δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» η Εταιρία μας, πιστή στη δέσμευσή της για την πραγματοποίηση εκεί, κάθε χρόνο, μιας καλλιτεχνικής εκδήλωσης, συνεργάστηκε πάλι πρόσφατα με το Δήμο Ελευσίνας για τη διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Σαράντης Καραβούζης: Ήχοι της σιωπής».
Η έκθεση εγκαινιάσθηκε στις 5 Ιουλίου, ημέρα γέννησης του αείμνηστου Λεωνίδα Κανελλόπουλου, επί σειρά ετών Προέδρου του ΤΙΤΑΝΑ, το όνομα, η ζωή και η δράση του οποίου συνδέθηκαν άρρηκτα με την πόλη της Ελευσίνας.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Αμπατζόγλου, ο οποίος ευχαρίστησε την Εταιρία μας για την ευρύτερη προσφορά της στην πόλη της Ελευσίνας και ειδικότερα για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, και στελέχη της Εταιρίας μας.
Στην έκθεση (η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου) παρουσιάζονται έργα του Σ. Καραβούζη, ενός διεθνώς καταξιωμένου σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου της διασποράς, που ζει και δημιουργεί στη Γαλλία.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη βοήθεια του διακεκριμένου συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, Προέδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Δελφών και Επίτιμου Συμβούλου της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, στον οποίο ο Νέλλος Κανελλόπουλος, Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, επέδωσε τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη συμβολή του στην πραγματοποίηση των τριών εκθέσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας. Την επιμέλειά της είχε η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης εκδόθηκε λεύκωμα-αφιέρωμα στον Σ. Καραβούζη με χορηγία του ΤΙΤΑΝΑ.
Όπως αναφέρει η Μπία Παπαδοπούλου στην εισαγωγή του λευκώματος: «Ο Καραβούζης οδηγείται σε μια ζωγραφική όπου επικρατεί η μεταφυσική ατμόσφαιρα. Η μαγεία των χρωμάτων, ο επιβλητικός φωτισμός, η τελειότητα του σχεδίου, η σκηνογραφική τοποθέτηση των αντικειμένων στο χώρο είναι τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά του συνόλου του έργου του».
«Οι τρεις βασικές θεματικές σειρές του Καραβούζη –οι νεκρές φύσεις, τα αρχαιολογικά τοπία και οι κενοί, αστικοί εσωτερικοί χώροι– συχνά εμπλέκονται» σημειώνει στην εισαγωγή του λευκώματος η Μπία Παπαδοπούλου. «Εικονογραφικά τμήματα της μιας ενότητας εισχωρούν στην άλλη, απαρτίζοντας ένα εικαστικό θέατρο αλληλένδετων στοιχείων. Οι οπτικές αφηγήσεις, με τους ελάχιστους ήρωες, είναι ανεξάντλητες και ο Καραβούζης, πάντα εκεί, έτοιμος να διηγηθεί καινούργιους μύθους, με ένα τέλος αμφίβολο και μετέωρο, ανοιχτό σε προσωπικές ερμηνείες...».