Νέα και Δελτία Τύπου

09/06/2022

Nothing to Waste : Ένας χρόνος επιτυχίας στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία 35+ τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών μέσα στους πρώτους 12 μήνες συλλογής

                     

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, επέλεξαν οι 24 επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να γιορτάσουν τα πολύ σημαντικά αυτά αποτελέσματα της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας ανακύκλωσης Nothing to Waste, που ανέλαβαν πριν ένα χρόνο.

Κάτω από την επιστημονική επίβλεψη και συντονισμό του μη κερδοσκοπικού φορέα NoWaste21, οι 24 επιχειρήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης που μετέχουν στην πρωτοβουλία, τοποθέτησαν ισάριθμες γωνίες ανακύκλωσης στις εγκαταστάσεις τους και οργάνωσαν ένα πρόγραμμα διαλογής 6 ρευμάτων (χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά μπουκάλια, μπαταρίες, τηγανέλαια, ηλεκτρικός & ηλεκτρονικός εξοπλισμός), βασισμένο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπαιδεύτηκαν πάνω από 500 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών στην κυκλική οικονομία, το μόνο μοντέλο αξιοποίησης των φυσικών πόρων που μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στο όραμα για έναν βιώσιμο πλανήτη. Μέσα από αυτό το πρωτοποριακό έργο πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα των συνεργειών ανάμεσα σε ιδιωτικούς φορείς και ωφελείται σε μέγιστο βαθμό η τοπική κοινωνία, σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της δράσης Nothing to Waste προέρχεται από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας.

Η Γιορτή για τον ένα χρόνο λειτουργίας του Nothing to Waste πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας PowerZ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και ήταν αφιερωμένη σε μικρούς και μεγάλους, με πολλές δραστηριότητες και εκπλήξεις! Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PowerZ Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, στο καλωσόρισμά του ανέφερε τα εξής: «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και η POWERZ είχε την χαρά, στο πλαίσιο του προγράμματος Nothing to Waste, να είναι η οικοδεσπότρια εταιρεία, φιλοξενώντας στις εγκαταστάσεις μας στο Καλοχώρι την εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο του προγράμματος. Οι συνεργάτες μας, οι λιλιπούτειοι φίλοι μας, οι συνεργαζόμενες στο ίδιο πρόγραμμα εταιρείες, έχουμε την ευκαιρία, μέσα από διαδραστικό, ευρηματικό και διασκεδαστικό παιχνίδι, να μυηθούμε στον κύκλο της ανακύκλωσης και σε όλα όσα την αφορούν. Μέχρι την επόμενη φορά που θα ανταμώσουμε…δεν σταματάμε να ανακυκλώνουμε!»

Υψηλές επιδόσεις και δέσμευση για δυναμική συνέχεια

Με τη σειρά της, η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, Δρ. Έφη Τριτοπούλου, Πρόεδρος της NoWaste21, ευχαρίστησε όλες τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του προγράμματος, τονίζοντας ότι πρωτοπορούν και εντυπωσιάζουν με την πολύ καλή επίδοση τους, η οποία είναι συνεχώς αυξανόμενη και σε ποσότητα αλλά και σε καθαρότητα των υλικών. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τα σημαντικά αποτελέσματα του έργου: σε διάστημα 12 μηνών, συλλέχθηκαν πάνω από 35 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία οδηγήθηκαν σε πιστοποιημένες μονάδες ανακύκλωσης, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή τους από την ταφή και στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Συγκεκριμένα:

  • Περισσότεροι από 28 τόνοι Χαρτιού συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν, που ισοδυναμούν με την προστασία τουλάχιστον 476 δέντρων.
  • Σχεδόν 5 τόνοι Πλαστικού ΡΕΤ, Άλλου Πλαστικού-Μετάλλου-Σύνθετης Συσκευασίας (PMD) συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν, για να παραχθούν νέα προϊόντα χωρίς την ανάγκη εξόρυξης νέων πρώτων υλών για την παραγωγή τους.
  • Περίπου 1 τόνος Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, συλλέχθηκε και αξιολογήθηκε για επαναχρησιμοποίηση ή ανακυκλώθηκε.
  • Περισσότερα από 500 κιλά Μπαταρίες και Τηγανέλαια συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν προστατεύοντας τον υδροφόρο ορίζοντα από τη ρύπανση που θα προκαλούνταν από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των υλικών αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την ανακύκλωση χαρτιού/χαρτονιού, PET, και PMD επετεύχθη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 100 τόνους ισοδύναμου CO2, που αντιστοιχούν σε αποφυγή ετήσιων εκπομπών από 23 επιβατικά αυτοκίνητα.

Η Γιορτή είχε στο επίκεντρό της την εκπαίδευση των «Μικρών Πρεσβευτών της Κυκλικής Οικονομίας», μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες για την ορθή ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή. Οι δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους ξεκίνησαν με μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Ανακύκλωση θα πει…Ζωή από την αρχή» και συνεχίστηκαν με Δημιουργικά Εργαστήρια, όπου τα παιδιά δημιούργησαν χειροτεχνίες και κονκάρδες από ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, ξύλο) με τη συμβολή της έμπειρης ομάδας διασκεδαστών και καλλιτεχνών «Ανεμοσκορπίσματα».

Επιπλέον η ομάδα του NothingToWaste, οργάνωσε ένα «Παιχνίδι του Θησαυρού». Τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε πειρατές, και ανακάλυψαν κρυμμένους θησαυρούς από ανακυκλώσιμα υλικά, και μετά τους τοποθέτησαν στους σωστούς κάδους!

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα για το περιβάλλον, με near zero waste προδιαγραφές και όλοι έλαβαν μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα από ανακυκλωμένο υλικό rpet, ως συμβολικό δώρο. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ένιωσαν ικανοποίηση με τα αποτελέσματα της συνεισφοράς τους στο έργο και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους με στόχο την επόμενη χρονιά να ξεπεράσουν τις ήδη υψηλές επιδόσεις τους.

 

PDF

 

Επιστροφή
Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies