Νέα και Δελτία Τύπου

30/08/2022

Όμιλος ΤΙΤΑΝ – Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου : Με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνεται η δωρεά εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου σχεδίου δράσης τους για την πρόληψη και προστασία από τις δασικές πυρκαγιές, το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ προσέφεραν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2 επιχειρησιακά οχήματα συντονισμού και κατάσβεσης πυρκαγιών, 15 σιλοφόρα οχήματα ανεφοδιασμού πυροσβεστικών οχημάτων και 1 ανοιχτή δεξαμενή νερού ανεφοδιασμού εναέριων μέσων.

 

Το πρόγραμμα δωρεάς εξοπλισμού από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ και το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών ολοκληρώθηκε με την παράδοση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δύο οχημάτων για τις επιχειρησιακές ανάγκες συντονισμού και κατάσβεσης πυρκαγιών, 15 σιλοφόρων οχημάτων που έχουν μετατραπεί σε δεξαμενές νερού και μίας ανοιχτής δεξαμενής νερού για τον ανεφοδιασμό εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Αυγούστου, στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, Θεσσαλονίκης,  τον εξοπλισμό παρέλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας και εθελοντών δασοπυροσβεστών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το συνολικό σχεδιασμό του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σχετικά με την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές.

Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, η οποία αναπτύχθηκε το 2021, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να στηριχθεί με ουσιαστικό τρόπο η εθνική προσπάθεια για την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών και να υλοποιηθούν δράσεις πρόληψης για το μέλλον, μέσω ενός πολυεπίπεδου και πανελλαδικού σχεδίου δράσης, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Στις δράσεις του Ιδρύματος Π.&Α. Κανελλοπούλου εντάσσονται:

  • Η συμβολή στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.
  • Η διάθεση των 2 ειδικών οχημάτων Πυρόσβεσης και Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Η εκπόνηση και εκτέλεση εκπαιδευτικού προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη από τις πυρκαγιές, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ σε στενή και άμεση συνεργασία με τις τοπικές αρχές συμβάλλει μέσω:

  • Διάθεσης συνολικά 50 σιλοφόρων οχημάτων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε δεξαμενές νερού χωρητικότητας 30 κ.μ. έκαστο, για τον ανεφοδιασμό πυροσβεστικών οχημάτων στις Περιφέρειες Αττικής (συγκεκριμένα Δυτική Αττική), Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας.
  • 3 ανοιχτών δεξαμενών νερού χωρητικότητας 40 κ.μ. εκάστη οι οποίες τοποθετούνται σε λατομικές εγκαταστάσεις της εταιρίας, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας.
  • Μελετών εκτίμησης κλιματικών κινδύνων σε όμορες περιοχές των εργοστασίων Δρεπάνου, Ευκαρπίας, Καμαρίου, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προκειμένου η πολύτιμη γνώση να χρησιμοποιηθεί για την κατάλληλη προετοιμασία όλων και την αποφυγή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.

Σύντομη βίντεο-παρουσίαση των δράσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατά την τελετή παράδοσης των οχημάτων, η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχοντας στον εθνικό σχεδιασμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, έχει αναπτύξει σχέδιο άμεσης δράσης και επέμβασης. Η αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού, ενισχύεται από τις πολύ δυνατές συνεργασίες που έχουμε. Τα στοιχεία για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες είναι τόσο συντριπτικά που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, πως έχουμε να κάνουμε με κλιματική κρίση. Δεν επαναπαυόμαστε. Οποιαδήποτε συνεισφορά στο έργο μας είναι καλοδεχούμενη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει συνεργασία με την Περιφέρεια με πράξεις και δράσεις κοινωνικής ευθύνης».

Ο Διευθυντής Εργοστασίου Ευκαρπίας της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Κώστας Νικολάου υπογράμμισε: «Όπως γίνεται σαφές από τις καταστροφικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν η χώρα μας όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει όλο και πιο συχνά αντιμέτωπους με τέτοια, απειλητικά φαινόμενα. Η δέσμευση του Τιτάνα προς το περιβάλλον και την κοινωνία υπαγορεύει να αντιμετωπίζουμε την καταστροφή ως ευκαιρία θετικής δράσης και άντλησης χρήσιμων μαθημάτων για το μέλλον. Με αισθήματα σεβασμού και ευθύνης προς όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, διαθέτουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας απαραίτητο εξοπλισμό για άμεση παρέμβαση και κατάσβεση πυρκαγιών. Παράλληλα, έχουμε αναλάβει την εκπόνηση μελετών για το παρόν και το μέλλον του φυσικού μας περιβάλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας».

Εκ μέρους του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, ο Πρόεδρος Νέλλος Κανελλόπουλος τόνισε: «Στο Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου θεωρούμε αυτονόητη τη συμμετοχή μας στην εθνική προσπάθεια για το σχεδιασμό προληπτικών δράσεων με στόχο την αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών στο μέλλον. Με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των αρμόδιων φορέων κατανείμαμε το συνολικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ που δεσμεύσαμε από κοινού με τον Τιτάνα στην παροχή εξοπλισμού πυρόσβεσης, την υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη πυρκαγιών και τη συμβολή στην ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν. Η δωρεά αυτή είναι παράλληλα και ένας συμβολικός τρόπος για να εκφράσουμε το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εκείνους που ξεπερνούν καθημερινά τον εαυτό τους για να προσφέρουν στον τόπο και τους συνανθρώπους μας».

 

Σχετικά με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, είναι διεθνής παραγωγός τσιμέντου και δομικών υλικών. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή τσιμέντου, έτοιμου σκυροδέματος, αδρανών υλικών, ιπτάμενης τέφρας, κονιαμάτων και άλλων δομικών υλικών. Ο Όμιλος απασχολεί περίπου 5.400 άτομα και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 15 χώρες, λειτουργώντας εργοστάσια τσιμέντου σε 10 από αυτές: ΗΠΑ, Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Σερβία, Αίγυπτο, Τουρκία και Βραζιλία. Καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας του, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ λειτούργησε με δέσμευση να υπηρετεί τις θεμελιώδεις ανάγκες της κοινωνίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη, με υπευθυνότητα και ακεραιότητα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.titan-cement.com

 

Σχετικά με το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, από την ίδρυση του έως σήμερα, ενισχύει δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι ιδρυτές ήταν μέλη της οικογένειας των ιδρυτών της A.E. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.pacf.gr

Επιστροφή
Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies