Νέα και Δελτία Τύπου

20/10/2022

60 χρόνια εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας: Θεμελιώνει ένα δυναμικό μέλλον με επενδύσεις, εξαγωγές και καινοτομία που εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη βιωσιμότητα

  • Επιχειρηματικό μοντέλο που εστιάζει στην ετοιμότητα για το μέλλον
  • Επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας
  • Αφετηρία εξαγωγών και έργων σε όλη τη χώρα
  • Καινοτομία με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα 

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Προέδρου Δ.Σ. της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ κ.  Νέλλου Κανελλόπουλου και στελεχών της εταιρείας, το Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας γιόρτασε τα 60 χρόνια λειτουργίας του θέτοντας τα θεμέλια για ένα ακόμη πιο δυναμικό και δημιουργικό μέλλον. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ παρουσίασε το επιχειρηματικό μοντέλο του εργοστασίου που εστιάζει σε 3 πυλώνες:

  • Στην ετοιμότητα για διαρκή ανάπτυξη και καινοτομία που δίνει έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
  • Στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από τις δραστηριότητες και τα προϊόντα, με στόχο την παραγωγή σκυροδέματος ουδέτερων εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Ήδη έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση 200.000 τόνων εκπομπών CO2 τα τελευταία 12 χρόνια.
  • Στην καινοτομία με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσα από έργα που επιτυγχάνουν αύξηση της παραγωγικότητας και ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο των προϊόντων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το εργοστάσιο Ευκαρπίας έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους άνω των €15 εκατ. την επόμενη διετία, με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας μέσα από τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και εφαρμόζοντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στην παραγωγή τσιμέντου και σκυροδέματος.

Επενδύοντας σταθερά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και αποτελώντας αφετηρία εξαγωγών σε πλήθος ξένων χωρών, το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία συμβάλλει παράλληλα στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας δίνοντας δυναμικό παρών σε εμβληματικά έργα υποδομών όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», το Μετρό Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο Κομοτηνής, ο κάθετος άξονας Εγνατίας Δημάρι-Ξάνθη, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 κ.ά. Παράλληλα, με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των πελατών δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένα στην υψηλή ποιότητα, την τεχνογνωσία, την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα και την καινοτομία.

Με λειτουργία από το 1962 και ως μία από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, το εργοστάσιο Ευκαρπίας συμβάλλει ετησίως με περίπου €25 εκατ. στην εθνική και τοπική οικονομία της Ευκαρπίας και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, ενώ έχει υλοποιήσει επενδύσεις €200 εκατ. την τελευταία 20ετία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των υψηλών περιβαλλοντικών επιδόσεων. Ισχυρή είναι και η συμβολή του στην απασχόληση τοπικά καθώς η δραστηριότητά του υποστηρίζει άμεσα και έμμεσα περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας, αλλά και περισσότερους από 300 συνεργάτες / προμηθευτές.

Τέλος, με  κύριο άξονα τη συμβολή στο περιβάλλον, την κοινωνία και την ανάπτυξη των νέων, το εργοστάσιο Ευκαρπίας σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιχειρήσεις, και φορείς της πόλης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.  

«Στόχος μας τα τελευταία 120 χρόνια στον Τιτάνα, και εδώ και 60 χρόνια στην Ευκαρπία, είναι να έχουν οι πράξεις και οι πρωτοβουλίες μας θετική επίδραση στους ανθρώπους, στην κοινότητα και στο περιβάλλον, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τις προσδοκίες των συνανθρώπων μας, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινότητες. Το εργοστάσιό μας έχει μακρά παράδοση σε συνεργασίες με κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς και στη διοργάνωση δράσεων. Η συμμετοχή των συμπολιτών μας της Θεσσαλονίκης είναι για μας το ισχυρότερο κίνητρο και η μεγαλύτερη ανταμοιβή.» δήλωσε ο Νέλλος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Ο Γιάννης Πανιάρας, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Ευρώπης και Αειφορίας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του εργοστασίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: «Το εργοστάσιό μας έχει ήδη στραφεί στο μέλλον και το ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία. Χτίζουμε μαζί ένα κόσμο φιλικό στο περιβάλλον, βιώσιμο, με βάση τις καινοτόμες λύσεις μας για τις κατασκευές του μέλλοντος. Το όραμα μας για τον Τιτάνα Ευκαρπίας, με ζωτικό ρόλο στις δραστηριότητες μας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι να λάμπει πάντα σαν ένας φάρος ανάπτυξης, καινοτομίας και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, σε όλη την περιοχή.» 

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Καλογεράκος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας τόνισε πως «Ο ΤΙΤΑΝ γεννήθηκε στην Ελλάδα και αναπτύχθηκε με όραμα, αξίες και πάθος. Το δεύτερο μόλις εργοστάσιο που ίδρυσε βρίσκεται στην Ευκαρπία, με ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική απασχόληση, επιχειρηματικότητα και οικονομία, πάντα με οδηγό την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουμε υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα και -στην πλειοψηφία τους- οι καινοτομίες μας εφαρμόζονται ή ξεκινάνε από εδώ, το εργοστάσιο Ευκαρπίας. Το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας μας κάνει καθημερινά περήφανους και χάρη στο ήθος και την δέσμευση των ανθρώπων του, θα συνεχίσει μία δυναμική πορεία μπροστά.»  

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κώστας Νικολάου, Διευθυντής Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας υπογράμμισε: «Από το 1962 το εργοστάσιό μας δίνει το παρών στην Ευκαρπία και στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στις επενδύσεις, την καινοτομία και την ετοιμότητα για το μέλλον, σ’ έναν κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Από εδώ, μαζί με τους 300 εργαζομένους και συνεργάτες μας, συμβάλλουμε σε σημαντικά έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ενισχύουμε την εξωστρέφεια του Ομίλου μας εξάγοντας το 50% της παραγωγής τσιμέντου και κλίνκερ στην Ευρώπη και στη διεθνή αγορά και από εδώ, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα €15 εκατ. την επόμενη διετία. 60 χρόνια είναι σίγουρα πολλά. Εμείς όμως νιώθουμε πως είμαστε ακόμη στην αρχή, με το ίδιο πάθος, να οραματιζόμαστε και να δημιουργούμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία, τους νέους, το περιβάλλον».

Βίντεο για τη δράση του εργοστασίου μπορείτε να δείτε εδώ.

                                                            PDF

                       

Επιστροφή
Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies