«Ιόνια Οδός»

Ένας νέος αυτοκινητόδρομος χαράζει ένα καλύτερο μέλλον για τη Δυτική Ελλάδα

Σήραγγα Κλόκοβας
© ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Ανισόπεδος Κόμβος Αμφιλοχίας
© ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Γέφυρα Μενιδίου
© ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ

Ο αυτοκινητόδρομος «Ιόνια Οδός», από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, ξεκίνησε το 2010 και παραδόθηκε στην κυκλοφορία το 2017. Είναι έργο στρατηγικής σημασίας, καθώς διευκολύνει τη διασύνδεση περιοχών της Δυτικής Ελλάδας μεταξύ τους και, ταυτόχρονα, ενώνει το συγκεκριμένο γεωγραφικό τμήμα με την υπόλοιπη χώρα και με βασικές υποδομές, όπως τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και τις «Εγνατία Οδός» και «Ολυμπία Οδός».

Η κατασκευή του έργου αποτέλεσε τεράστια πρόκληση, καθώς πρόκειται για εξ ολοκλήρου νέα χάραξη σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες και έντονο ανάγλυφο. Περιλαμβάνει 196 χιλιόμετρα σύγχρονου και υψηλών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομου, 24 γέφυρες και 4 σήραγγες, καθώς και πλήθος άλλων υποστηρικτικών έργων.

Η δική μας συμμετοχή σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου και στα υποστηρικτικά έργα ήταν ιδιαίτερα σημαντική: η προβολοδόμηση των γεφυρών, απαιτούσε σκυρόδεμα υψηλών αντοχών, ενώ η γέφυρα Μενιδίου κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τσιμέντο μας. Ανάλογη συμμετοχή είχαμε στις σήραγγες του τμήματος Αντιρρίου-Αγρινίου και στο έργο του οδοστρώματος από τον Στάνο μέχρι τα Ιωάννινα.

Δύο από τα κυριότερα οφέλη από την κατασκευή της «Ιόνιας Οδού» είναι ότι, αφενός, μειώθηκε η διάρκεια του ταξιδιού Αντίρριο-Ιωάννινα από τις 3 ώρες και 30 λεπτά σε 1 ώρα και 40 λεπτά και, αφετέρου, αυξήθηκαν σημαντικά η ασφάλεια και η άνεση του ταξιδιού.

Ταυτόχρονα, το έργο συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό αλλά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, διευκολύνοντας την ανάπτυξη του εμπορίου και αναβαθμίζοντας σημαντικά τα αστικά και αγροτικά κέντρα της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. 

Επιστροφή
Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies