«Ολυμπία Οδός»

Ένα έργο-σύμβολο ανάπτυξης με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας

Κόμβος Ρίου
© ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ/ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σήραγγα Παναγοπούλα
© ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ/ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ
Σήραγγα Μαύρα Λιθάρια
© ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ/Κώστας Μητρόπουλος

Ο αυτοκινητόδρομος «Ολυμπία Οδός» είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Πελοπόννησο και την Ελλάδα. Αντικατέστησε την παλαιά Οδό Αθηνών-Πατρών, που για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε ο ένας από τους δύο κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας και της οποίας η ανακατασκευή ήταν απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Η «Ολυμπία Οδός» είναι από τα δυσκολότερα έργα που έχουν κατασκευαστεί στη χώρα μας. Το νέο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, συνολικού μήκους 201,5 χιλιομέτρων, που αγκαλιάζει τη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου, κατασκευαζόταν, ενώ ο παλαιός δρόμος ήταν σε λειτουργία και τα οχήματα διέρχονταν κανονικά. Επιπλέον, επειδή πολλοί από τους 29 ανισόπεδους κόμβους βρίσκονται στα όρια οικιστικού ιστού, υπήρχαν προβλήματα με την κίνηση βαρέων οχημάτων. Επίσης, οι σήραγγες, που ξεπερνούν σε μήκος τα 25 χιλιόμετρα, είχαν ιδιαίτερες ποιοτικές απαιτήσεις για την κατασκευή τους.

Εμείς συμμετείχαμε στην κατασκευή, τόσο του ολοκληρωμένου μέρους του έργου μέχρι την Πάτρα, όσο και αυτού που βρίσκεται σε εξέλιξη και καταλήγει στον Πύργο.

Το ολοκληρωμένο τμήμα της «Ολυμπίας Οδού» παραδόθηκε το 2017,παρέχοντας ασφαλή και άνετα ταξίδια μεταξύ Αθήνας και Πάτρας. Ο χρόνος της διαδρομής έχει μειωθεί κατά 30% και η πρόσβαση έχει γίνει ευκολότερη, καθώς ο αυτοκινητόδρομος αποτελεί μέρος της ΠΑΘΕ (Αυτοκινητόδρομος Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), που συνδέει την Αττική με την Πελοπόννησο και στη συνέχεια με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και από εκεί με την Ιόνια Οδό, αλλά και με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο συνολικός αριθμός δυστυχημάτων και ατυχημάτων έχει μειωθεί κατά 80%.

Έτσι, η Ελλάδα ανήκει, πλέον, στις χώρες με υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα αυτοκινητοδρόμων. 

Επιστροφή
Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies