Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Η εντυπωσιακή στέγη των κορυφαίων ελληνικών αρχαιοτήτων

© Acropolis Museum

© Acropolis Museum

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα βραβευμένο, μοντέρνο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών μουσείο, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα και, ταυτόχρονα, ένα εθνικό όραμα που χρειάστηκε 35 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα.

Στεγάζει τα γλυπτά του Παρθενώνα και τους υπόλοιπους θησαυρούς της Ακρόπολης και δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, σε ένα περιβάλλον αντάξιο της σπουδαιότητάς τους, με πανοραμική θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του το 2009. Έχει συνολική έκταση 25.000 τ.μ. και περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 εκθέματα, σε ένα εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ.

Για την ανέγερσή του επελέγη η νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης, με άμεση θέα στο ναό του Παρθενώνα και με πρόβλεψη το φυσικό φως της Αθήνας να φωτίζει τα γλυπτά μέσα από τα τεράστια διαφανή τζάμια.

Το Μουσείο έχει δομηθεί γύρω από ένα πυρήνα από σκυρόδεμα και στηρίζεται σε υπερυψωμένους πυλώνες, οι οποίοι βρίσκονται θεμελιωμένοι ανάμεσα στα αρχαία.

Είναι 100% κατασκευασμένο  από τσιμέντο μας, που παράχθηκε στο  εργοστάσιο Καμαρίου. Εκτός από τον σκελετό του κτιρίου, απαιτήθηκε, τόσο η κάλυψη μέρους των εξωτερικών επιφανειών όσο και το σύνολο των εσωτερικών επενδύσεων, να αποτελούνται από εμφανή προκατασκευασμένα στοιχεία/πάνελ σκυροδέματος, χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

Το έργο είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις, ενώ το δυσκολότερο τμήμα του ήταν η κατασκευή των στοιχείων της εσωτερικής επένδυσης, με κυριότερη πρόκληση την επίτευξη της χρωματικής ομοιομορφίας των στοιχείων, στη φυσική απόχρωση του φαιού τσιμέντου.

Επιστροφή
Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies