Η προστασία της βιοποικιλότητας σε λατομεία και ορυχεία, είναι εξίσου σημαντική. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πατρών, Αθήνας και Ιωαννίνων και με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ), αναπτύσσουμε και υλοποιούμε ολοκληρωμένες μελέτες. Οι μελέτες αυτές γίνονται με βάση διεθνή πρότυπα και εργαλεία και συμβάλλουν στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα.
Όσο αφορά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος των λατομείων, προσπαθούμε να εφαρμόζουμε συνεχώς προηγμένες τεχνικές, όπως: αποκατάσταση πολλαπλών βαθμίδων, αποκατάσταση εκσκαφών με τη μέθοδο της λιμνοδεξαμενής και αποκατάσταση κατακόρυφων πρανών με τη μέθοδο της υδροσποράς.
Για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χρησιμοποιούνται ποικίλα φυτικά είδη τα οποία είναι χαρακτηριστικά της τοπικής χλωρίδας και βλάστησης. Χρησιμοποιούνται είδη αυτόχθονα, ανθεκτικά στην ξηρασία που ευδοκιμούν σε δύσκολες συνθήκες όπως το πεύκο, το κυπαρίσσι, η αριά, η κουτσουπιά, η χαρουπιά, η αγριαχλαδιά, καθώς και θάμνοι όπως η κουμαριά, ο σκίνος, το πουρνάρι, το σπάρτο, η μυρτιά, ο κέδρος κ.ά.
Η ποικιλομορφία αυτή δημιουργεί ένα οικοσύστημα σταθερό, εναρμονισμένο με το γύρω φυσικό περιβάλλον και επιτρέπει τη διατήρηση της φυτοκάλυψης, χωρίς την φροντίδα του ανθρώπου.
Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει έναν εικονογραφημένο οδηγό των φυτικών ειδών που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση κάθε λατομείου μας στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ταυτόχρονα, έχει επανασχεδιαστεί ο προγραμματισμός των φυτεύσεων: από το 1975 έχουν φυτευθεί περίπου 2.000.000 δενδρύλλια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 380.000 δενδρύλλια προσφέρθηκαν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την αναδάσωση πυρόπληκτων περιοχών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007-2008.