Βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών

Οι μαθητές εκπαιδεύονται στην τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση!

Τα παιδιά που σήμερα πηγαίνουν σχολείο, θα μεγαλώσουν σε ένα κόσμο τον οποίο, από πλευράς τεχνολογικών εξελίξεων, οι σύγχρονοι ενήλικες δυσκολεύονται ακόμα και να φανταστούν.

Ήδη, παρακολουθούμε την εφαρμογή καινοτομιών που προκαλούν θαυμασμό για το μέλλον που “προαναγγέλλουν”. Μία από αυτές τις καινοτομίες είναι η τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση, η οποία εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή έργων όπως γέφυρες.

Έτσι, με δεδομένη τη δική μας ευαισθησία  απέναντι σε πρωτοβουλίες που εκπαιδεύουν τους νέους και τους προετοιμάζουν για την αυριανή πραγματικότητα, το εργοστάσιο Νέας Ευκαρπίας διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του σεμινάρια τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μία προηγμένη τεχνολογία, η οποία καθιστά δυνατή τη δημιουργία αντικειμένων μέσω πολλαπλών αλλεπάλληλων στρώσεων υλικού, συνήθως πολύ μικρότερων του ενός χιλιοστού.

Τα σεμινάρια, που εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται το εργοστάσιο, έχουν σχεδιάσει και επιμεληθεί καθηγητές από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Τα εργαστήρια του σεμιναρίου περιλάμβαναν όλα τα στάδια, από την ανάλυση των απαιτήσεων ενός έργου και τον σχεδιασμό του έως την εκτύπωση των μερών του σε τρισδιάστατους εκτυπωτές. Έτσι, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πρακτικές εφαρμογές επιστημών όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η μηχανική και η πληροφορική και, παράλληλα, να αναπτύξουν δημιουργικές δεξιότητες και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων καθώς και επιχειρηματική νοοτροπία. Η εκπαίδευση των μαθητών έγινε από έμπειρους εκπαιδευτικούς-συνεργάτες του Εργαστηρίου Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Για τη διοργάνωση των σεμιναρίων, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου μας επικοινώνησαν με τις διευθύνσεις των σχολείων όλων των γειτονικών κοινοτήτων καθώς και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, για να τους ανακοινώσουν την ενέργεια και να προτείνουν τη συμμετοχή των μαθητών, χωρίς κανένα κόστος.  Το εργοστάσιό μας ανέλαβε όλες τις δαπάνες υλοποίησης του προγράμματος

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά περίπου 300 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Όμως, υπήρξε και συνέχεια. Το ίδιο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα και για τα παιδιά των εργαζόμενων στον Τιτάνα και την ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ.

Επιστροφή

Δράσεις και Πρωτοβουλίες για τις Τοπικές Κοινωνίες

Αξιοποιούμε τις δικές μας δυνάμεις, πόρους και συνεργασίες για να δημιουργήσουμε βιώσιμη αξία σε κάθε στάδιο της δραστηριότητάς μας. Εστιάζουμε όχι μόνο στο τι κάνουμε, αλλά και στο πώς το κάνουμε, διασφαλίζοντας την ουσιαστική συμβολή μας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies