Βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών

«Παίζω και καταλαβαίνω»

Τα παιδία παίζει...διαδραστικά!

Πώς συνδέονται μεταξύ τους η επιστήμη, η τέχνη, τα μαθηματικά και η φιλοσοφία;

Πώς μπορούμε να εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη και, παράλληλα, να κατανοούμε τον κόσμο μέσα από τη λογική και τα μαθηματικά;

Η κινητή Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης, Τέχνης και Μαθηματικών «Παίζω και Καταλαβαίνω» του Μουσείου Ηρακλειδών, πρόσφερε ένα συναρπαστικό, εκπαιδευτικό ταξίδι από την αίσθηση στη νόηση, σε  χιλιάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης-θεσμού που υλοποιούμε στην Ελευσίνα, προς τιμή του επί σειρά ετών Προέδρου του Τιτάνα.

Στη συνέχεια, την επόμενη χρονιά, η ίδια έκθεση φιλοξενήθηκε στο εργοστάσιό μας στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό και τους μαθητές να βιώσουν τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, μέσω της αλληλεπίδρασης με ειδικές κατασκευές.

Στον χώρο της έκθεσης, τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και οπτικοακουστικά μέσα εισήγαγαν τον επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, καθώς και στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων. 

Το «ταξίδι» ξεκινούσε από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από τον μύθο στον λόγο και συνεχιζόταν με τους Πυθαγόρειους και Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και την Ελληνιστική εποχή, μέχρι την Αναγέννηση, για να καταλήξει στη μοντέρνα τέχνη του 20ού αιώνα, τη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.

Για τη δημιουργία ολόκληρης της έκθεσης, αναζητήθηκε και αξιοποιήθηκε η διεθνής εμπειρία στον χώρο της διαδραστικής μάθησης.

Επιστροφή

Δράσεις και Πρωτοβουλίες για τις Τοπικές Κοινωνίες

Αξιοποιούμε τις δικές μας δυνάμεις, πόρους και συνεργασίες για να δημιουργήσουμε βιώσιμη αξία σε κάθε στάδιο της δραστηριότητάς μας. Εστιάζουμε όχι μόνο στο τι κάνουμε, αλλά και στο πώς το κάνουμε, διασφαλίζοντας την ουσιαστική συμβολή μας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies