Βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών

Σκυταλοδρομία Αλληλεγγύης-Εθελοντές εργαζόμενοι έδωσαν το “παρών” στη Λέρο!

Με μακρόχρονη παράδοση στην εθελοντική προσφορά και την υποστήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται με ένταση, επηρεάζοντας σημαντικά και την πατρίδα μας.

Η περιγραφή των γεγονότων είναι μάλλον περιττή. Είναι πολύ δύσκολο να μένει κάποιος ασυγκίνητος μπροστά στο θέαμα γονιών που χάνουν τα παιδιά τους, μικρών παιδιών που καταλήγουν ολομόναχα στον κόσμο, οικογενειαρχών που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για λίγο φαγητό, μετά από 2 και 3 μέρες νηστείας.

Η “δική” μας Λέρος, βρέθηκε και αυτή στο επίκεντρο των επιχειρήσεων, αφού εκεί και στο Φαρμακονήσι, το πλησιέστερο νησί μας στα εκεί τουρκικά παράλια, καταφτάνουν κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες.

Ενεργήσαμε άμεσα. Με σκοπό την ενίσχυση του έργου υποδοχής και φιλοξενίας τους, απευθύναμε κάλεσμα για τη συγκρότηση ομάδων εθελοντών, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα της αποστολής, καθώς και την τεχνική διευκόλυνση.

Η ανταπόκριση εργαζόμενών μας από όλη την Ελλάδα στην πρόσκληση για προσωπική προσφορά ήταν συγκινητική. Συνολικά, ταξίδεψαν στη Λέρο 30 εργαζόμενοι σε πενταμελείς ομάδες, όπως και ο γιατρός εργασίας και η νοσοκόμα του εργοστασίου Καμαρίου, καθώς και διευθυντικά στελέχη της Διοίκησης και του Τομέα Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και ο Τάκης Κανελλόπουλος.

Οι ανάγκες των προσφύγων ήταν τόσο πολλές και η προθυμία των εργαζόμενων τόσο μεγάλη, ώστε παρέτειναμε την εθελοντική αυτή δράση για δύο ακόμη εβδομάδες, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για ένα μήνα.

Στόχος των αποστολών μας, ήταν να πραγματοποιηθούν ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών παραμονής των προσφύγων στο νησί, σε συνεργασία με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου και τις τοπικές αρχές.

Οι ενέργειες αυτές περιλάμβαναν τόσο τη διαμόρφωση χώρων υποδοχής, όσο και τη διανομή γευμάτων, τροφίμων, νερού, ειδών ένδυσης και πρώτης ανάγκης. Οι εθελοντές μας εργάστηκαν πολύ σκληρά, χωρίς ωράρια και μη υπολογίζοντας την κούραση, προκειμένου να διευκολύνουν τη ροή των προσφύγων κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να απαντούν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούσαν στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών.

Επιπλέον, συμβάλαμε στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υλικών αναγκών στη Λέρο και την Κω, πραγματοποιώντας δωρεά 2.000 σακιδίων πλάτης, για τη διευκόλυνση των προσφύγων στη συνέχεια του ταξιδιού τους, ενώ στην Κω δωρίσαμε στο Λιμεναρχείο και στην Αστυνομική Διεύθυνση από μία θερμική κάμερα, για υποβοήθηση του έργου τους στην έρευνα και διάσωση.

Συνολικά, επί 6 εβδομάδες, 6 ομάδες μας,πραγματοποίησανμία πραγματική Σκυταλοδρομία Αλληλεγγύης στη Λέρο: ξεπέρασαν, αθροιστικά, τις 2.500 ώρες εργασίας, ενώ μοίρασαν περισσότερες από 10.000 μερίδες φαγητού και μεγάλο αριθμό ειδών πρώτης ανάγκης σε τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες.

Επιστροφή

Δράσεις και Πρωτοβουλίες για τις Τοπικές Κοινωνίες

Αξιοποιούμε τις δικές μας δυνάμεις, πόρους και συνεργασίες για να δημιουργήσουμε βιώσιμη αξία σε κάθε στάδιο της δραστηριότητάς μας. Εστιάζουμε όχι μόνο στο τι κάνουμε, αλλά και στο πώς το κάνουμε, διασφαλίζοντας την ουσιαστική συμβολή μας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies