Βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών

Σώμα και βιομηχανικό τοπίο: ωδή στην Ελευσίνα

Το “Σώμα στο Βιομηχανικό Τοπίο της Ελευσίνας” ήταν το θέμα του εικαστικού έργου και της performance που παρουσιάστηκαν από τη χορογράφο και εικαστική καλλιτέχνιδα Αιμιλία Μπουρίτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Αισχύλεια 2015”, εντυπωσιάζοντας τους θεατές με τους συμβολισμούς και την έντασή τους.

Για τη δημιουργία του έργου της, εμείς παραχωρήσαμε χώρους του εργοστασίου μας, ενώ χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, τα παλιά λατομεία Ελευσίνας, το παλιό καρνάγιο, τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ελευσίνας (πρώην Πετρόλα).

Αυτό που πέτυχε η Αιμιλία Μπουρίτη ήταν, με μέτρο το ανθρώπινο σώμα, τη μνήμη και το βίωμα, να καταγράψει την αρχιτεκτονική, τη δυναμική και την ιστορία των ξεχωριστών αυτών σημείων. Για την πραγματοποίηση του έργου της χρησιμοποίησε ως μέσα έκφρασης, την κίνηση του σώματος, την sitespecificart, την performance, την εγκατάσταση, την κινούμενη εικόνα και τη φωτογραφία.

Η ίδια η Αιμιλία, γεννημένη στον Ασπρόπυργο με γονείς αγρότες, έβλεπε σιγά-σιγά το αγροτικό τοπίο να μεταμορφώνεται σε βιομηχανικό και τον κόσμο να εγκαταλείπει την αγροτική ζωή για να αναζητήσει δουλειά στα εργοστάσια.

Έτσι, προσπάθησε να αντιληφτεί το βιομηχανικό τοπίο ως ζωντανό ον και να αναπνεύσει μαζί του, δημιουργώντας ένα συνεχόμενο οδοιπορικό που διαρκούσε μερικές φορές από την ανατολή του ήλιου στους βιομηχανικούς χώρους, έως το βράδυ.

Για την Αιμιλία, το εργοστάσιο Τσιμέντων του Τιτάνα, στην Ελευσίνα, αποτελεί μία ζωντανή ιστορία από μόνο του, μία συνάντηση δεκαετιών ανάπτυξης, ανθρώπινου δυναμικού και χώρων επιβλητικών, όπου η αναμέτρηση του σώματος και του χώρου συναντούσε την ιστορία όχι μόνον της Ελευσίνας αλλά και τη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας.

 

Φωτογραφίες: Δ. Τσάμη και Β. Ανδρώνη.

Επιστροφή

Δράσεις και Πρωτοβουλίες για τις Τοπικές Κοινωνίες

Αξιοποιούμε τις δικές μας δυνάμεις, πόρους και συνεργασίες για να δημιουργήσουμε βιώσιμη αξία σε κάθε στάδιο της δραστηριότητάς μας. Εστιάζουμε όχι μόνο στο τι κάνουμε, αλλά και στο πώς το κάνουμε, διασφαλίζοντας την ουσιαστική συμβολή μας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies