Βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών

«Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων»

30 αρχαίες εφευρέσεις, χιλιάδες παιδικά μάτια!

Το αυτοκινούμενο κουκλοθέατρο, η πρώτη «έξυπνη« συσκευή οικιακής χρήσης στην ιστορία, ο αυτόματος συναγερμός του Ήρωνα και άλλες 30 περίπου εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, που κάλυπταν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ξαναζωντάνεψαν στα μάτια χιλιάδων έκπληκτων μαθητών.

Όλα αυτά, στο πλαίσιο της κινητής έκθεσης του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», που φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», στην Ελευσίνα.

Η έκθεση, διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ελευσίνας και τη δική μας υποστήριξη, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης-θεσμού που υλοποιούμε στην Ελευσίνα, προς τιμή του αείμνηστου Λεωνίδα Κανελλόπουλου, επί σειρά ετών Προέδρου του Τιτάνα.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να αναδείξει τη σχετικά άγνωστη πτυχή της τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων και να δώσει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις ομοιότητες της σύγχρονης τεχνολογίας με αυτήν της αρχαίας Ελλάδας.

Τα εκθέματα συνοδεύονταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να γίνεται κατανοητή η λειτουργία των μηχανισμών, ενώ κάποια από αυτά ήταν διαδραστικά. Η έκθεση ήταν ταξινομημένη σε ενότητες και ακολουθούσε όλες τις σύγχρονες πρακτικές της Παιδαγωγικής και Μουσειακής Αγωγής.

Η ίδια έκθεση, την επόμενη χρονιά, μεταφέρθηκε στο εργοστάσιό μας, στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 11.000 επισκέπτες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τους καθηγητές τους, όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και από όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και από σχολεία της από την υπόλοιπη Ελλάδα.  

Επιστροφή

Δράσεις και Πρωτοβουλίες για τις Τοπικές Κοινωνίες

Αξιοποιούμε τις δικές μας δυνάμεις, πόρους και συνεργασίες για να δημιουργήσουμε βιώσιμη αξία σε κάθε στάδιο της δραστηριότητάς μας. Εστιάζουμε όχι μόνο στο τι κάνουμε, αλλά και στο πώς το κάνουμε, διασφαλίζοντας την ουσιαστική συμβολή μας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Αλλαγή Ανάκληση Συγκατάθεσης Cookies